Nagy-Palkovics Zita

Nagy-Palkovics Zita

A kisgyermekekkel való foglalkozás öröme, lelkük apró bugyrainak megismerése mindig is foglalkoztatott. Fontosnak tartom, hogy a szülők ismeretvilágát minél hatékonyabban szélesítsük a babák fejlődéslélektanával, viselkedéspszichológiájával kapcsolatosan, ezek a tudások sokak számára megkönnyítenék a gyermeknevelés éveit.

Saját ismereteimet a kisgyermekneveléssel kapcsolatosan hivatalos formába a kisgyermeknevelői végzettségem megszerzésével öntöttem 2014-ben, kislányom megszületésével azonos évben.

Azóta is a szakirodalom rabja vagyok. A babamasszázzsal is kislányom születése kapcsán foglalkoztam először, rajta rendszeresen gyakoroltam a fogásokat.

Babamasszázs oktatói képesítésemet 2019. szeptemberében szereztem, és ezáltal már számotokra is átadhatom ezt a hasznos tudást, ami megkönnyíti a mindennapjaitokat a kis jövevénnyel.

Fontos számomra, hogy a masszázs jótékonyságán túl megismertessek veletek minél többet a babák pszichológiájából is, ezért az oktatásokat tarkítani fogom rengeteg hasznos elméleti információval is!

 

Tartsatok velem, várlak benneteket szeretettel az órámon!

 

Babamasszázs:

Sokan nem is gondolnák, hogy a babamasszázs nem csak a felnőttkorból ismert jótékony hatásokkal bír, de a szülő-gyermek kapcsolatot is előnyösen befolyásolja.

Hatása a szülő-gyermek kapcsolatra:

A masszázs az érintés, a szemkontaktus, az egymásra figyelés, a beszéd/beszélgetés, egymásra hangolódás során egy bizalmi viszonyt alakít ki a szülő és a gyermek között, a baba általuk biztonságban érzi magát, és ez erősíti a kötődést a masszírozó szülő irányába.

Nagyobb gyermek esetén biztosítja a kicsit arról, hogy a szülő feltétel nélkül szereti, és elfogadja őt, fontos számára.

Hatása a babára/gyermekre:

A babamasszázs azon túl, hogy kellemes érzés a baba számára, serkenti a vérkeringését, a szívműködést, a légző-és emésztőrendszert. Felgyorsul általa az anyagcsere, hasfájós babáknak segít a kínzó görcsök eloszlatásában, de hatásos fogzás tüneteinek enyhítésére.

Támogatja az izomrendszer fejlődését, elősegíti a mozgás koordináció kialakulását, az éntudat fejlődésében is hatalmas szerepet játszik. Könnyebben alszanak el általa a gyerekek, nyugodtabb az alvásuk, kiegyensúlyozottabbak. Oldja a gyermekekben a felgyülemlett feszültséget.

A masszázs közben javasolt beszélgetni a babával/kisgyermekkel, hiszen ilyenkor a beszédfejlődését is segítjük azáltal, hogy az artikulációnkat egészen közelről szemlélheti hosszú időn át, a testkép kialakulásában is segítjük azáltal, ha elmondjuk neki, hogy mely testrészét masszírozzuk épp, mondókázhatunk, hogy fejlesszük a ritmusérzékét. A baba számára megnyugtató, ha tudja, hogy mi történik vele, bátorkodj elmondani neki ezt.

 

Előkészület az órára:

Nagyon fontos, hogy meleg, előfűtött helyiségben végezd a masszázst, hiszen le fogod vetkőztetni a babát, beolajozod a testét, ezért könnyen fázhat. Ha közben fázik, takargasd be az épp nem masszírozott testrészeit. Halk lágy relaxációs zenét kapcsolhatsz a masszázshoz, de nem elvárás.

A babádat úgy helyezd el, hogy biztonságban legyen, ne tudjon leesni, ne érjen el semmi eszközt, ami veszélyes lehet számára.

A körmeid legyenek rövidre vágva, és tompák, hogy nehogy megsértsd a kicsi bőrét. Ugyanezen okból kifolyólag távolíts el a kezedről minden ékszert, az órát is.

Készítsd a közeledbe a szükséges eszközöket, hogy ne kelljen őrizetlenül hagynod masszázs közben a lurkót.

Ellenjavallatok:

Nagyon fontos, hogy ha az alábbi körülmények bármelyike fennáll, akkor tilos babamasszázst végezni. Ilyen esetben inkább egy játék babán, vagy plüss állaton gyakorolj!

- lázas vagy beteg a gyermek

- bőrbetegség esetén

- álmos, fáradt a baba

- éhes

- közvetlenül evés után

- ha te vagy feszült

Szükséged lesz az órához:

- a babádra, vagy ha ő épp nyűgös, fáradt, éhes, tele a pocakja, lázas, beteg, alszik, akkor egy játék baba vagy plüss mackó is megfelelő lesz ahhoz, hogy begyakorold a mozdulatokat.

- Ha a babádon tudod gyakorolni a fogásokat, akkor készíts elő valamilyen természetes, illatanyagmentes növényi olajat, kókuszolajat, szőlőmagolajat, de akár a patikai kimért olaj is tökéletes.

- Ha még pelusos a babád, készíts magad mellé váltó pelenkát, popsi törlőt

- Mindenképp szükséged lesz egy törölközőre is, és

- a babád játékára, amivel el tudja foglalni magát, ha kicsit unatkozna közben. 

 

 

 

E-mail cím

Következő időpontok